02-6666833 /  צרו קשר / Русский /العربية / עברית / English

עמותה ישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות

עמותה ישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות

השימוש במוניטור ביתי מסחרי

הורים רבים שואלים על השימוש במוניטור ביתי מסחרי. להלן עמדת הרפואה בנושא זה:

המכשירים המשווקים באופן מסחרי מבוססים על חיישן הנמצא מתחת למזרן ללא מגע ישיר עם גוף התינוק, רגיש לתנועות הגוף ואמור להתריע בהיעדר תנועות. ואולם איננו יודעים עדיין מהי הסיבה הישירה למוות הפתאומי והבלתי מוסבר של תינוק שהיה בריא לגמרי קודם לכן.

שנים רבות סברו חלק מהחוקרים שהפסקת נשימה הנגרמת מבעיה במערכת הנשימה מקדימה מוות בעריסה, ולכן השימוש במוניטור נחשב לאסטרטגיה הגיונית לזיהוי התופעה ולמניעתה. אולם הדבר אינו ידוע בוודאות ולמשל כיום סוברים שיש דווקא ירידת דופק דרמטית (ברדיקרדיה) קודם למוות.

קיימים סוגים שונים של הפסקות נשימה אצל תינוקות, וממחקרים רחבי היקף (למשל Collaborative  Home Infant Monitoring Evaluation – CHIME – Study) נמצא שעד 40% מהתינוקות הבריאים מפסיקים לנשום לפרקי זמן קצרים ללא עדות לבעיה כלשהי. במקרים שההפסקה ארוכה מעשרים שניות עלולה להיות בעיה שיש לטפל בה, אך אז יש לרוב סימני מצוקה אחרים אצל התינוק.

רוב הפסקות הנשימה בתינוקות הן מסוג חסימתי, כלומר יש חסימה בדרכי הנשימה ואז התגובה הפיזיולוגית המיידית של הגוף היא הגברת תנועות בית החזה בניסיון להתגבר על החסימה. כל מכשיר המבוסס על חיישן הרגיש להפסקת תנועות גוף התינוק אינו יעיל במקרים אלו שכן בדקות הראשונות הקריטיות הוא לא יזעיק כיוון שיזהה תנועות.

כך או כך, אין כל הוכחה ששימוש במוניטור ביתי מונע מוות בעריסה. נהפוך הוא, הורים רבים משכיבים את התינוק לישון ומפעילים מכשיר כזה ובכך סבורים שהם מוגנים ואינם נוקטים את האמצעים המינימליים הידועים להפחתת הסיכון, כגון השכבה על הגב, מניעת עישון והקפדה על סביבת שינה בטוחה במיטת התינוק. כלומר שימוש במכשיר שעלול להיות לא אפקטיבי בשעת צרה גורם לחלק מההורים לשאננות יתר ולאי-הקפדה על דרכים למניעת הסיכון.

קיימים דיווחים של הורים לתינוקות שנפטרו ממוות בעריסה בזמן שהיו בניטור ביתי וב-50% מהמקרים שבהם הורים דיווחו על תנאי השינה של תינוקם שנפטר המכשיר היה מחובר. כמו כן, אין כל עבודה מדעית שמאשרת רגישות מספקת ודיוק בהתרעה על ידי המוניטורים הנפוצים, אך יש דיווחים על מצבים רבים על אזעקות שווא של המכשיר הגורמים לבהלת שווא אצל ההורים.

קיים קונצנזוס בין רופאי הילדים בעולם, כולל ארגון רופאי הילדים האמריקאי והארגון האירופי לחקר ולמניעת מוות פתאומי בתינוקות, שאין לנטר תינוקות בריאים על ידי מכשיר ביתי מסחרי. כשקיים צורך רפואי, ורק בהמלצת רופא, יש להשתמש במכשיר ניטור רפואי העוקב הן אחר הנשימה והן אחר קצב הלב. הניטור במקרים אלה מתבצע במעקב ובפיקוח של מרכז רפואי מוכר. צורך רפואי כולל מקרים של תינוקות שנמצאים בקבוצת סיכון ידועה למוות בעריסה – תינוק שעבר אירוע החשוד כאירוע מסכן חיים (ALTE) או אח לתינוק שנפטר ממוות בעריסה או תינוקות עם בעיות לב או נשימה מיוחדות. ההורים שמקבלים מוניטור רפואי עוברים הדרכה לשימוש במוניטור וקורס בהחייאת תינוקות.

לסיכום: אין להשתמש במוניטור ביתי להפחתת הסיכון למוות עריסה שכן אין כל הוכחה שהוא מפחית את הסיכון. בהזדמנות זו מומלץ לכל הורה או מטפל בתינוק לעבור קורס החייאה בתינוקות כדי שידעו כיצד לנהוג במצבי חירום של תינוקות.

Reference: Task Force on Sudden Infant Death Syndrome. Pediatrics 2005;116:1245–1255

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב telegram
Telegram
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שיתוף ב email
Email
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן