מנתוני עבר נמצא כי מחצית ממקרי מוות פתאומי בתינוקות בישראל (50%) מתרחשים בחודשי החורף, מינואר עד מארס.
עליה במספר מקרי המוות הפתאומי בחורף מיוחסת בעיקר לגורמים של חימום יתר ( חימום מוגזם בחדר, הלבשת התינוק בשכבות עודפות של בגדים וכיסוי הראש והפנים על ידי שמיכה או כובע).
תינוקות ששוכבים על הבטן נוטים לחימום יתר ומתקשים לווסת את חום גופם ואכן נמצא כי הסיכון למוות עריסה, כתוצאה מהשכבת תינוקות לישון על בטנם גבוה יותר בחורף – פי חמישה לעומת תינוקות השוכבים על גבם. בקיץ הסיכון נמוך יותר – פי 2.1 .
חימום יתר ושמיכות חופשיות במיטה הם גורמי סיכון למוות בעריסה. השימוש בשקי שינה מפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-65%, שומר על טמפרטורת גוף קבועה ומונע תאונות חנק עקב שמיכות חופשיות וחפצים מסוכנים במיטה.
דר ענת שץ ועמותת עתיד למניעת מוות פתאומי בתינוקות מליצים להשתמש בשקי השינה העשויים מכותנה, בצפיפות אריג המתאימה לטמפרטורת החדר המומלצת בארץ ( 22-23 מעלות) כדי למנוע חימום יתר. ערך צפיפות הבד המומלץ הוא 1 Tog.
תחת שק השינה מומלץ להלביש התינוק בשכבה לבוש אחת. יש לבדוק את חום גופו של התינוק על ידי מגע בחזהו ולהוסיף שכבת לבוש בהתאם לצורך.
שקי השינה המומלצים הם ללא שרוולים על מנת לאפשר חופשיות לזרועות. מפתח הצוואר אסור שיהיה רחב מידי כדי שראש התינוק לא "יחליק" פנימה ושק השינה לא יכסה את הפנים.
שימו לב ששקי השינה צריכים להתאים לגיל ולמשקל התינוק.
לפני קניית שק שינה בדקו שהוא עומד בכל התנאים שהזכרנו. אתרי האון-ליין מציעים שקי שינה זולים ויפים, אך חלקם מסוכנים ולא עומדים בתנאי הבטיחות.
צפו בסרטון המצורף (באנגלית) המתאר דוגמאות לשקי שינה לא בטיחותיים .
איך נערכים לחורף
גם בחורף, למרות מזג האוויר הקר, אין לחמם החדר יתר על המידה : טמפרטורת החדר המומלצת היא 22-23 מעלות .
את התינוק יש להלביש בבגד קל לשינה ואם ידיו או רגליו קרות ניתן להוסיף שכבת בגוד קלה נוספת. פתרון מצוין מספק לנו שק שינה תקני (תואם משקל וגודל התינוק). בניגוד לשמיכה שעלולה להיות חופשיה או עבה מידי שק שינה תקני שומר על חום הגוף קבוע, מונע חימום יתר מבלי לסכן את התינוק .