"ראש שטוח" או אסימטרי אצל תינוק עלול להפחיד מאוד את ההורים. התופעה נקראת "תסמונת הראש השטוח" והיא מתבטאת בהשטחה של גולגולת התינוק מאחור, לרוב בצד אחד. במרבית המקרים אין מקום לדאגה.
מתחילת שנות ה – 90 אנו ממליצים להשכיב את התינוק לישון על גבו לכל שינה ביום ובלילה, כדי להפחית סיכון למוות בעריסה. אך לא צריך להשכיב את התינוק על הגב בזמן ערות .
שעות רבות של שכיבה על הגב וגולגולת רכה יחסית גורמים לחץ רציף על החלק האחורי של הגולגולת, ולהשטחה של חלקה האחורי. חשוב לדעת, כי מצב זה לא פוגע בהתפתחות המח, לא מעכב את התפתחות התינוק, וברוב מוחלט של המקרים, לא דורש טיפול. צפוי שצורת הראש השטוחה תחמיר עד לגיל 4 חודשים, אך לרוב כשהתינוק יתחיל להתהפך ולהתגלגל בכוחות עצמו, סביב גיל 5-6 חודשים, ההחמרה בהשטחה תלך ותיעצר ואפילו תשתפר ולרב תעלם אחרי גיל 24 חודשים.
אז מה עושים?
* כדי למנוע תופעה זו, הטו את ראש התינוק בכל פעם לצד אחר בעת ההשכבה על הגב . פעולה זו תעביר את הלחץ מצד לצד ותמנע את תופעת ההשטחה.
בנוסף כשהתינוק ער ובהשגחת מבוגר יש להניחו על הבטן. תנוחה זו על הבטן חשובה גם להתפתחות שרירי חגורת הכתפיים והחלק העליון של גופו.
אם נצפית השטחה של הגולגולת בחלקה האחורי מומלץ לעקוב. בעיקר אם היא נשארת במשך תקופה ארוכה. תסמונת הראש השטוח יכולה להיגרם כאמור עקב שכיבה מרובה על הגב ללא שינוי בתנוחה אך גם עקב בעיות אחרות, בעיקר על רקע נוירולוגי כמו איחוי מוקדם של תפרי הגולגולת ולעיתים עקב לחץ על הגולגולת בשעת הלידה. התופעה אינה מסוכנת אך עשויה לגרום לאסימטריה ובעיה בדימוי הגוף. על פי רוב, המצב מאובחן לראשונה על ידי ההורים או בביקורת התפתחות. מומלץ להיוועץ ברופא המטפל בקהילה ובמידת הצורך להפנות למרפאה המתמחה בתחום.